SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Beslutsfattare kämpar

Med avkastningen på AI-investeringar
Svenska företag investerar nu i ny AI-teknik. Men medan 76 procent av företagen investerar i AI så är det bara 42 procent som ser en positiv avkastning på sina satsningar. Samtidigt är cybersäkerhet det största orosmolnet för företagsledningar – och de fäster inte särskilt stor tilltro till att deras IT-system kan hantera riskerna. Detta visar en ny global undersökning från Kyndryl.

Den globala undersökningen Kyndryl Readiness Report 2024 ger en inblick i företagens investeringar i IT och den ibland bristande nyttan av dessa. Anmärkningsvärt är att 76 procent av företagen investerar i traditionell AI och maskininlärning, medan bara 42 procent ser en positiv avkastning. De största hindren för AI-användning inkluderar dataskydd (31 procent), osäker avkastning (30 procent) och utmaningar med regelefterlevnad (26 procent).

”Detta indikerar att företag investerar i AI för att inte riskera att hamna på efterkälken i den snabba utvecklingen. Samtidigt är det många som inte är säkra på vad nyttan med investeringen egentligen är. AI kommer självklart att spela en stor roll för svenska företags framgångar och då behöver nyttan göras tydligare för att framgångsrikt kunna hantera framtida risker och vara konkurrenskraftiga genom att utnyttja AI:s fulla potential”, säger Beda Grahn, chef för Kyndryl i Norden.

Cybersäkerhet största bryderiet
Undersökningen bygger på svar från 3200 högre beslutsfattare globalt, kombinerat med insikter från den AI-drivna plattformen Kyndryl Bridge. Även om AI står högt på agendan, är cybersäkerhet det största bekymret. 65 procent av beslutsfattarna är oroliga för cyberattacker och bara 30 procent anser sig redo att hantera dem.

Företagsledare sätter dock stor vikt vid IT-systemen för att minska risker, bygga kompetens och dra nytta av nya verktyg. 94 procent uppger att digital modernisering är en hög prioritet, men undersökningen visar att 44 procent av den affärskritiska IT-infrastrukturen närmar sig slutet av sin livscykel, vilket ökar sårbarheten och hindrar modernisering. 64 procent av vd:arna uttrycker oro över föråldrad IT.

Klimat- och miljörelaterade störningar är också en fråga som är uppe på bordet: 59 procent känner oro för detta, men endast 25 procent tror att deras system effektivt kan svara på dem. Trots dessa utmaningar ser företag som moderniserar sina system tydliga fördelar: 85 procent rapporterar ökad effektivitet, 71 procent ökad innovation och 60 procent en förbättrad upplevelse för anställda eller kunder.

Dessutom har företag som kommit längre i sin digital transformation ett större samarbete mellan verksamhets- och IT-chefer, vilket ger högre avkastning på projekt.

Skapa en färdplan för beredskap
Kyndryls rapport rekommenderar att företag skapar en färdplan för att identifiera fällor och svåra avvägningar i en snabbt föränderlig miljö. Att vara "personligt redo" är lika viktigt som att vara "tekniskt redo." och IT är hela organisationens ansvar. Företag som kommit längre med sin digitalisering har enligt rapporten ett starkare samarbete på plats mellan verksamhets- och IT-chefer.

Företagsledare som investerar i kompetensutveckling, särskilt inom AI och cybersäkerhet, känner sig enligt undersökningen mer förberedd för framtida risker. För att skapa ett hållbart case för kloka investeringar är det avgörande att förstå hur nya verktyg integreras med företagets kultur, processer och mål. Att balansera kortsiktiga behov med långsiktiga investeringar hjälper chefer att navigera i moderniseringens komplexa utmaningar. Ny teknik som AI kräver en solid datagrund; att först investera i denna grund kan ge högre avkastning på lång sikt, enligt rapporten.

Att minska teknisk skuld kan eliminera flaskhalsar och skapa möjligheter till snabbare tillväxt – vilket är en investering i framtida resultat genom flexibilitet och innovation. Detta inkluderar att fullt ut utnyttja nya möjligheter som automatisering.

Metod
Kyndryls Readiness Report 2024 baseras på en omfattande undersökning genomförd av Edelman DXI, som samlade insikter från 3 200 högre beslutsfattare inom sju branscher, inklusive hälso- och sjukvård, tillverkning, energi och finans. Undersökningen, som genomfördes mellan 1 juli och 12 augusti 2024, fångade upp perspektiv från ledningsgrupper (vd, finanschefer, IT-chefer och tekniska chefer) samt seniora direktörer på företag med minst 1 miljard dollar i intäkter på 15 globala marknader, däribland USA, Brasilien, Kina, Tyskland och Storbritannien.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-10
EJOT lanserar ALtracs® XtScrive ingår avtal med Svea Bank James Hardie Sverige växer SOTI tar digitalisering till en ny nivåRheinzink ställer in siktet
2024-10-09
TYRI startar egen produktion av kretskortServokablar för NordamerikaOlsons på EuroBlech 2024Moussi Montage Introducerar Ny Serie Vi fyller 50 år
2024-10-08
Ta steget upp till nästa funktionsnivå Högtrycksmunstycken:Vi presenterar CoroMill® MS20 Sveriges främsta experter samlasRelining
2024-10-07
Så löser Siemens lagringsutmaningarBetalningsindustrin står inför en ny världsordning HMS Networks förvärvar PEAK-System Technik Nyheter från BrysselAWS skapar AI-driven superhjärna för Formel 1
2024-10-04
Moussi Montage lanserar ny serie Så kringgår spammarna skräppostfiltrenLeveransproblemen som hotar e-handelns tillväxtLanserar nya Optimizely Personalization Förvandlar kontor till nytt Scandic Go-hotell