SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Berga säteri vill bli själv­försörjande på solenergi

Gården installerar solceller för framtida energiomställning
Berga säteri utanför Åkers styckebruk arbetar sedan länge aktivt med sin energi- och klimatomställning. Nu sätter de upp solceller på ladugårdstaken och siktar på att bli självförsörjande på förnybar energi från solen.

Solör Bioenergi och Strängnäs kommunföretag har tecknat ett samverkansavtal för att tillsammans bidra till en snabbare energi- och klimatomställning i hela Strängnäs kommun. Totalt satsas 60 miljoner kronor för det gemensamma arbetet och genom Klimatfond Strängnäs kan andra lokala företag, föreningar och kommunen ta del av satsningen. Läs mer på Klimatfondens webbplats.

Berga säteri ligger vackert i det böljande jordbrukslandskapet mellan Åkers styckebruk och Strängnäs. Gården har gamla anor och är sedan 1860-talet i släkten von Stockenströms ägo. Calle von Stockenström som är den ena ägaren har sedan länge ett miljöengagemang och nu har Berga säteri sökt och beviljats bidrag från Klimatfond Strängnäs för att kunna genomföra sin satsning och sätta upp solceller på två ladugårdar.

– I samband med att vi bygger om taken sätter vi upp drygt 700 solcellspaneler på takens sydsidor, berättar Calle.

På de bägge ladugårdsbyggnaderna blir det tillsammans ungefär 1 500 kvadratmeter solceller som bedöms kunna ge omkring 281 000 kWh energi per år.

– Det beror såklart mycket på vädret, men vi räknar med att kunna bli självförsörjande, säger Calle och konstaterar att det här är en långsiktig satsning.

Något som drar mycket el sommartid är att torka spannmål.

– Under en intensiv period på en dryg månad går torken dygnet runt. Vi skulle vilja kunna driva den på solenergi även nattetid, men eftersom vi inte får någon energi från solen då behöver vi komplettera med batterier framöver för att kunna lagra solenergin, säger Calle.

På sikt hoppas de på att kunna bli självförsörjande på el från solcellerna.

Arbetar aktivt med sin klimat- och energiomställning
Att montera solceller på taken är inte den enda klimatsatsning Berga säteri gör. Genom åren har de genomfört flera åtgärder, både för att minska sin klimatpåverkan vid energianvändning och när det gäller vatten och biologisk mångfald. Redan 1992 anslöt man sig till fjärrvärme.

– Vi har minskat användningen av olja med ungefär 100 kubikmeter per år, energi som främst gick åt till spannmålstorkning, berättar Calle.

De har täckdikat en del odlingsmark med kalkfilterdiken som bland annat minskar risken för att fosfor hamnar i vattendrag i närheten där det kan orsaka övergödning. På gården har de även 1 mil kantzoner utmed åkermarken – en 6 meter bred zon som inte odlas för den biologiska mångfaldens skull. De filtrerar även avrinningsvatten från åkermarken och stabiliserar jorden för att minska erosion.

– Vi har ungefär 2 hektar mark där solrosor kantar, berättar Calle.

Långsiktig satsning för framtida generationer
Att få el från solen är en långsiktig satsning för framtiden och kommande generationer. Calle – som själv är uppvuxen på gården – har tre söner, varav en är involverad i driften av gården.

– Det handlar om vår vardag och vi vill inte köpa någon el i onödan. Dessutom behöver vi i Sverige fördubbla användningen av förnybar energi på 10 år, konstaterar Calle.

Nu väntar de bara på leveransen av själva solenergianläggningen.

– Vi hoppas att transformatorn som tillverkas i Västerås kommer i början av oktober, avslutar Calle.

Om projektet
Berga säteri sätter upp solceller och siktar på att öka självförsörjandegraden av solenergi.

Projekttid
Pågående

Ekonomi
Satsningen genomförs i egen regi med visst stöd från Klimatfond Strängnäs

Uppfyller följande kriterier
Fokusområdet lokal förnybar energiförsörjning

För mer information kontakta:
Erica Edfeldt Wehtje, teknisk chef Solör Bioenergi, 070-605 40 95
Charlotte H. Kindmark, styrelseledamot i Strängnäs kommunföretag, 070-796 98 98
Pär Westborg, marknadschef Solör Bioenergi, 076-777 76 72

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-06
Nytt cyberhot från Nordkorea kartlagtLanserar ramverk för informationsskyddAvanade utser Susanne till General Manager Riwal Sverige integreras med Cramo AB
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder