SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Banankunskap kan ge bättre IT-säkerhet

Inte alla bananer i samma korg
Daniel Byström, Nordenansvarig på Quobyte, delar med sig av hur lärdomar från bananodlingar kan ge viktiga lärdomar för svensk IT-säkerhet. Han lyfter fram hur monokulturer genom historien medfört stora risker. - Många kommer ihåg hur en av våra mest folkkära frukter, bananen, höll på att utrotats på grund av att branschen satsat allt på en och samma banansort som sedan blev mottaglig för Panamasjukan och snabbt riskerade att dö ut, säger Daniel Byström.

Historien visar tyvärr att vi sällan lär oss av den, menar Byström. Trots att bananer inte har mycket gemensamt med IT-infrastruktur är vi på väg att göra samma misstag när vi konstruerar IT-lösningar på samma sätt som bananodlingar.

”Allt för många svenska organisationer har sin data hos ett fåtal stora multinationella moln-aktörer. Om någon av dessa sedan slås ut så riskeras också viktiga samhällsfunktioner och stora kommersiella värden,” säger Daniel Byström, Nordenansvarig på Quobyte.

Byström menar att monokulturer är sårbara för infektioner, oavsett om det handlar om Panamasjukan eller cyberintrång, och lyfter fram hur vi behöver minska vårt beroende av ett fåtal globala IT-bjässar och bli mer självförsörjande i Sverige med både kompetens och infrastruktur.

”Om vi blir mer självförsörjande blir vi också mer decentraliserade och sprider på ett naturligt sätt riskerna. Det kan jämföras med det beroende och risksamling som nu finns när många samlar sin data hos samma globala IT-jättar,” säger Daniel Byström.

Inte alla bananer i samma korg
Svenska organisationer måste också i större utsträckning våga ta eget ansvar för IT-drift och lagring, istället för att enbart blint förlita sig på ett fåtal stora aktörer. Erfarenheterna från de sista åren visar att chansen att 150 separata och olika system slås ut samtidigt är mindre än att en IT-bjässe med 150 kunder utsätts för intrång som då drabbar alla kunder, menar Byström.

”En ökad grad av självförsörjning och riskspridning kopplat till hur svenska organisationer lagrar sin data har också fler fördelar, då det stärker den lokala IT-kompetensen och gör oss inte bara mer motståndskraftiga utan också mer konkurrenskraftiga, där vi framöver skulle kunna exportera fler datatjänster till andra länder. Så sluta lägg alla bananer i samma korg och bli kvitt ett monokulturtänk som höll på att utrota bananer en gång i tiden, och nu kan hota svensk IT-säkerhet,” säger Daniel Byström.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-09
Vibrerar din pump? Safe Control blir en del av GBA GroupInviger utbyggnad av fabriken i ArvikaLicenssvets – det är det och så fungerar det!Eaton lanserar 5P Gen 2 UPS
2024-09-06
ISCAR QUICK-D-MILL Tillsammans på ProcessTeknik!Fördelarna med design Weld Defects - How to Fix Lack of Fusion QuicklyFörsta årliga utdelningen av "The Ownershift Prize"
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål