SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

AI-tillväxten står inför betydande utmaningar

Datasäkerhet och regelefterlevnad största utmaningarna
Insight har genomfört en undersökning bland 150 svenska företag för att mäta deras framsteg inom AI och deras cybersäkerhetsnivå.

Resultaten visar att medan 77 % av organisationerna redan använder AI-verktyg, har endast 10 % integrerat dem i sina affärsprocesser. ChatGPT är det mest använda Gen AI-verktyget (57 %), följt av Microsoft Copilot (39,1 %). Detta ökar risken för Shadow-IT eftersom anställda, när de använder öppna AI-applikationer som ChatGPT, oavsiktligt kan dela känslig data med en offentlig databas.

Därför måste företag integrera AI i sina processer och ge tillgång till väl säkrade lösningar. 20,9 procent av de svenska företagen använder en egen, sluten variant av ChatGPT för ökad säkerhet.

AI förändrar både på kort och lång sikt vårt sätt att arbeta och kommer att ta över vissa uppgifter eller aspekter av våra jobb, men människor är fortfarande de som äger data och i slutändan fattar besluten. Endast10 procent av de svenska respondenterna tar upp risken att AI ersätter mänskliga jobb som en av de fem största riskerna med tekniken.

Den mest akuta utmaningen är att skydda känsliga data och immateriella rättigheter när man använder AI-verktyg (20 %), följt av oro för korrektheten och tillförlitligheten i AI-genererat material (12 %). Detta understryker behovet av tydliga processer för datahantering för att säkerställa integritet, säkerhet, tillförlitlighet och efterlevnad. Idag är endast 12 % av de svenska tillfrågade säkra på att deras organisation helt och hållet följer säkerhetslagstiftningen.

De fem främsta fördelarna med AI bland de svenska respondenterna är ökad produktivitet (24,7 %), prediktiv analys (16,7 %), förbättrad medarbetarupplevelse (12 %) och bättre beslutsfattande samt kostnadsbesparingar (vardera 10,7 %.

Allt detta pekar på behovet av att proaktivt ta itu med dessa problem genom att snabbt integrera AI i processer och ge tillgång till trygga och säkrade lösningar.

Dessutom är det väsentligt att kontinuerligt utbilda anställda och hålla dem medvetna om säkerhetsriskerna som felaktig användning innebär. Detta är det bästa sättet för företag att effektivt beväpna sig mot ständigt föränderliga cyberhot.

OM UNDERSÖKNINGEN
Undersökningen genomfördes i mars 2024 i samarbete med iVox. 150 svenska företag från offentlig sektor, och allmännyttig verksamet, IT, bank- och finanssektorn, samt hälsovård medverkade, och representerades av IT-experter samt IT-chefer/CIO:er.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-10
En vecka kvar till Elmia ProduktionsmässorVidareutvecklat OEM-slangpumparUtökar AI-flexibilitet över hybridmolnet10 år som VD
2024-05-09
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
2024-05-08
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa
2024-05-07
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret
2024-05-06
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest