SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Klarna integreras med Apple Pay i USA

Allt vanligare inom kortbetalning
Klarna har integrerats med Apple Pay vilket innebär att användare av Appleprodukter, i USA och Storbritannien, nu kan välja Klarna som betalningsalternativ. En utveckling som knyter kortbetalningar och BNPL allt närmare varandra.

BNPL står för ”Buy now pay later” och är ett betalningsalternativ som blivit mycket populärt under 2000-talet. Några av de största aktörerna inom denna kreditfunktion är Klarna, Sezzle och Zip.

I korthet innebär det att kunden kan betala inköpen, via faktura, upp till en månad efter att produkterna, eller tjänsterna, levererats. Utöver faktura erbjuds nästan alltid även delbetalningsalternativ, med eller utan ränta, som ger ännu större flexibilitet kring betalningen från kundens sida. Det skapar därmed en trygghet för konsumenten att köpta varor verkligen levereras då fakturan kan betalas i efterhand.

Dessutom skapar denna lösning en trygghet för E-handlarna att betalning kommer att ske då externa kreditbolag tar hand om fakturering och eventuella betalningskrav, vilket kan läsas om här.

Sveriges största aktör, Klarna, har verksamhet i över 45 länder och kommer, via ett samarbete med Apple, nå ytterligare kunder. Kunder som därmed kan ta del av Klarnas uppskattade BNPL-tjänst.

Klarna istället för Apple Pay Later
I juni 2024 lades Apples egna BNPL-tjänst, Apple Pay Later, ner vilket går att läsa om här. I mitten av oktober presenterades att Apple istället valde att integrera Klarna i Apple Pay och på detta sätt erbjuda en extern betaltjänst för att fakturabetalning och delbetalning. Det blir därmed ett komplement till kredittjänsten Affirm som varit tillgängligt via Apple Pay sedan september.

Både Affirm och Klarna nås däremot bara av användare i USA och Storbritannien och kräver iOS18 eller iPadOS18. Användare i USA kommer även, från 2025, kunna se sitt eget PayPal-saldo i Apple Pay förutsatt att Paypalkortet är registrerat. Det är därmed tydligt att Apple strävar efter att kunna erbjuda flera olika betalningslösningar via Apple Pay.

Någon information om att liknande betalningslösningar kommer att integreras för svenska användare av Apple Pay finns ännu inte. Det är visserligen en betydligt mindre marknad än den amerikanska men i Sverige är BNPL betydligt mer utbrett än genomsnittet internationellt.

BNPL störst i Sverige
I en artikel om BNPL som betalningsmedel i Sverige, som kan läsas här, visar Sveriges Riksbank att betalningsalternativet är mycket vanligare i Sverige än internationellt. År 2023 stod BNPL för 24 % av alla köp som genomfördes via E-handel. Danmark var då tvåa på listan med cirka 23% och därefter kom Norge på cirka 14%. USA kom inte förrän på trettonde plats med 5%.

Enligt Riksbanken beror denna höga andel på flera faktorer. Orsaker som anges är exempelvis en ”tradition av att köpa varor på faktura” samt att ”en av de största BNPL-aktörerna globalt, Klarna,” grundades i Sverige.

Även i jämförelse med andra konsumtionslån och konsumtionskrediter är BNPL relativt stort i Sverige. År 2023 stod blancolån för 52% av all utlåningsvolym och BNPL kom på en andraplats med 10,2%. Detta med god marginal före exempelvis kortkrediter (2,6%) och kontokrediter (2,2%).

Allt vanligare inom kortbetalning
Genom att Klarna integreras med Apple Pay tar BNPL ännu ett steg in på kortmarknaden. En utveckling som även går att se i Sverige då ett flertal debet- och kreditkort erbjuder integrerade räntefria delbetalningslösningar, en tjänst som förklaras här.

Ett svenskt exempel på att BNPL växer inom kortbetalningar är att OKQ8, i somras, tecknade ett treårigt avtal med kreditföretaget Sileon vilket kan läsas om här. En lösning som innebär att OKQ8 kommer att kunna erbjuda sina privatkunder en flexibel BNPL-lösning, vilket initialt kommer införas på deras kreditkort. Bolaget anger däremot att liknande lösning även kommer att kunna lanseras mot flera kundsegment i både Sverige och Danmark.

Även om OKQ8 är först ut med denna lösning, via Sileon, så finns det redan flera kreditkort med liknande betalningslösning. Två exempel är re:member flex samt kreditkorten från Resurs Card där räntefri delbetalning kan aktiveras under 24 månader respektive 6 månader.

För kortinnehavaren innebär detta att enstaka kortinköp kan ”lyftas bort” från kreditkortet och delbetalas separat under valbart antal månader. E-handlaren, som inköpet skett från, får däremot pengarna direkt i likhet med övriga kreditkortsköp.

Funktionen, räntefri delbetalning, behöver vanligtvis aktiveras inom 30 dagar efter att kortinköpet skett och gäller enbart för inköp över ett specifikt belopp. Det finns därmed vissa skillnader mot att använda Klarna och månadsfaktura men funktionen, att skjuta upp betalningen, är liknande.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-10-16
Lär dig hur AI revolu­tionerar svensk industriRuukki och Plannja lämnar SundaHusZoom lanserar AI-lösningar Vartannat företag kräver hårdare regler Sju av tio upplever stör­ningar i patientvården
2024-10-15
Kan mindre företag automatisera?Hestra Truck blir del­ägare i Håkanssons TruckXMOR-skopan på hårt bokad turnéSICK tilldelas EcoVadis platina-medaljKarma meddelar priset på Revero i Europa
2024-10-14
YstaMaskiner på Elmia Lantbruk i JönköpingGrindstängare från Dictator ScandinaviaNu är alla bitar på plats hos Swecon RentalLaddboxkillarna finns nu i 75 städerNya nätfiskemetoder via QR-kod
2024-10-11
Lämplig hantering av mediaDenodo lanserar globalt utbildningsinitiativ Välkommen till öppet hus på Senergia EnergiforumFörsta svenska laddhubben för lastbilarByggmaterialdagen 2024
2024-10-10
Nyhet! Hyr en termotransferskrivare! Ny design och funktion40 ton hållbarhet!Satsar på renlighet från ANMASI AB Stärker sin närvaro i Stockholmsområdet