SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Billån eller privatlån, vilket är bäst?

Vad är skillnaden?
Du kan antingen välja ett ta ett traditionellt billån med säkerhet eller ett privatlån utan säkerhet när du ska finansiera en bil. Men vilket billån blir egentligen billigast, det ska vi nu ta reda på!

Vilket billån är billigast?


Så vilket billån är billigast, privatlån eller billån med säkerhet? Vi har varit i kontakt med Erik Lundqvist på Billigastbillån.se som påpekar att ett billån med säkerhet är billigast, men inte alltid det bästa alternativet.

Ett billån med säkerhet kräver nämligen både minst 20 % av bilens värde i kontantinsats samt att du inte har några betalningsanmärkningar. Därför är privatlån för att köpa bil betydligt mycket mer smidigare och har du en god kreditvärdighet kan du fortfarande få en hyfsat bra ränta, men den kommer vara lite dyrare.

Vad är skillnaden?
Så vad är egentligen skillnaden mellan ett billån och ett privatlån? Den största skillnaden är just att det ena lånet har en säkerhet, det vill säga bilen i detta fall, medan det andra lånet är utan säkerhet. Det medför en del andra skillnader som:

Kontantinsats
Ett lån med säkerhet kräver en kontantinsats på minst 20 % och det innebär att om du ska köpa en bil för 250.000 kr behöver du betala in 50.000 kr vid köpet. Å ena sidan kan det vara krävande att få fram såpass mycket pengar om du inte haft framförhållning i ditt köp. Å andra sidan ska du alltid ha råd med en kontantinsats på 20 %, annars har du inte råd med bilen egentligen och bör avstå köpet.

Därför kan det delvis vara bra med en kontantinsats då det får dig att låna mindre. Samtidigt är det smidigt att slippa kontantinsatsen och därmed finns det också fördelar med privatlån i detta sammanhang.

Ränta
Räntan är en avgörande faktor för många i valet av billån. Billån med säkerhet har alltid lägre ränta än ett billån utan säkerhet. Anledningen är att banken inte tar någon större risk med ett billån med säkerhet, då bilen alltid finns som banken kan sälja för att lösa lånet och få tillbaka sin pengar.

Väljer du ett privatlån är räntespannet alltid betydligt bredare och kan till exempel vara 5 - 25 % beroende på kreditvärdighet. Det beror på att banken tar en risk som är olika stor beroende hur bra betalningsförmåga du har. Har du en stabil och hög ekonomi blir dock inte risken så hög alls för banken trots att lånet är utan säkerhet. Därför kan du med bra kreditvärdighet få en hyfsat lika låg ränta med ett vanligt privatlån. Har du däremot en dålig kreditvärdighet kommer du få en riktigt hög ränta med ett privatlån och bör därför välja ett traditionell billån med säkerhet.

Vid försäljning av bilen
Vid en försäljning av bilen så skiljer det sig kring din frihet beroende på om bilen varit säkerhet för lånet eller inte. Är bilen en säkerhet för lånet måste lånet lösas i samband med att bilen säljs, då säkerhet försvinner. I stället för att lösa lånet kan ibland lånet överföras till den nya ägare.

Har du däremot valt ett vanligt privatlån så har det inget att göra med bilen egentligen. Du kan därför sälja bilen utan att behöva tänka på att lösa lånet. Ytterligare ett sätt som visar på att privatlån är ett smidigare sätt att finansiera ett billån, även om det smidigheten kommer till ett pris.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-10
En vecka kvar till Elmia ProduktionsmässorVidareutvecklat OEM-slangpumparUtökar AI-flexibilitet över hybridmolnet10 år som VD
2024-05-09
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
2024-05-08
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa
2024-05-07
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret
2024-05-06
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest